Semalam blog walking kat blog
ternampak plak resepi ni
Taufoo Jepun Lembut Kukus
terus teringat taufoo
lembut yang ada dlm fridge,
selalunya taufoo tu i buat sup
tuk lauk Adelia
lama2 jadi muak plak,puas fikir nak
masak apa,now i dah ada idea,
so jom kita tgk resepinya.
Taufoo Jepun Lembut Kukus
bahannya:
1 peket
taufoo
cendawan shitake (optional)
2 sudu besar kicap manis (Kjee guna cap kipas
udang)
3 sudu besar fish sos
4 bawang goreng
5 daun bawang
6 cili merah
cara:
1. Panaskan kukusan
2. Keluarkan taufoo perlahan2 dan susun
atas
pinggan.
3. Hiris cendawan dan susun sekeliling taufoo.
4. Bila air sudah mengelegak, kukus taufoo
selama 7 minit.
5. Keluarkan dari kukusan, tuangkan kicap
keatas
taufoo.
6. Kemudian hiaskan dengan bawang goreng,
daun
bawang dan hirisan cili merah.
Balik je rumah terus
petik daun bawang yang i tanam,
pastu mulakan operasi di dapur,
tapi i adjust skit kuahnya,
i campurkan kicap dan sos tiram pastu
i tambah air sikit bg dia cair.
Hasilnya tak sempat nak snap
sebab Adelia duk merengek2.
Yang penting husben suka dan makan
bertambah-tambah.
No comments:
Post a Comment