"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"

nufnang

09 August 2012

Taufoo Jepun Lembut Kukus

Semalam blog walking kat blog 
ternampak plak resepi ni
Taufoo Jepun Lembut Kukus
terus teringat taufoo
lembut yang ada dlm fridge,
selalunya taufoo tu i buat sup
tuk lauk Adelia
lama2 jadi muak plak,puas fikir nak
masak apa,now i dah ada idea,
so jom kita tgk resepinya.

Taufoo Jepun Lembut Kukus



bahannya:

1 peket taufoo
cendawan shitake (optional) 
2 sudu besar kicap manis (Kjee guna cap kipas udang)

3 sudu besar fish sos

4 bawang goreng
5 daun bawang
6 cili merah 



cara:
1. Panaskan kukusan 

2. Keluarkan taufoo perlahan2 dan susun 
atas pinggan.
3. Hiris cendawan dan susun sekeliling taufoo.
4. Bila air sudah mengelegak, kukus taufoo selama 7 minit.
5. Keluarkan dari kukusan, tuangkan kicap 
keatas taufoo. 
6. Kemudian hiaskan dengan bawang goreng, 
daun bawang dan hirisan cili merah.

Balik je rumah terus 
petik daun bawang yang i tanam,
pastu mulakan operasi di dapur,
tapi i adjust skit kuahnya,
i campurkan kicap dan sos tiram pastu
i tambah air sikit bg dia cair.

Hasilnya tak sempat nak snap 
sebab Adelia duk merengek2.
Yang penting husben suka dan makan
bertambah-tambah.


No comments: