"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"

nufnang

19 September 2013

Adam-Sawan-Merangkak

~Assalamualaikum~
lamanya i tak update blog.
Adam pon dah masuk 8 bulan dah.


Citer pasal tukar bulan ni,terus berdesup
kepala i ni teringat tragedi yang berlaku isnin lepas.

6-9-2013
6.15a.m-1.00a.m
i pegi team bonding n dinner company
dekat Kota A Famosa,Melaka.

2.00a.m-6.00a.m
Tidur sampai termimpi dinner tadi,
punya la suka smpai mimpi ko.

7.00a.m
i notice Adam langsung tak bangun bf,
menangis n merengek2 pon takde.

9.00a.m
i dah pelik sebab dia tak aktif,minum susu pon 
kurang,merengek2 sambil guling2.
i ingat maybe berak keras sbb i dah start bagi dia 
susu formula,tpi lepas i mandi kan dia pon still sama jugak,
belum sempat pakai baju dah terlelap.

terus call hubby tya progress dia mlm tadi mcm mn,
hubby kata ok,aktif!!i tak sedap hati sebab tgk bibir n muka
dia pucat,i suh hubby balik sbb nak g klinik,leceh nak g sendiri
Adelia ada.

10.30a.m
pegi klinik PERTAMA
dia cakap demam,byak kahak n batuk,
procedure biasa amik ubat n bagi oksigen.
dgn senang hati balik,siap sggah farmasi n tapau nasi lemak,
lapau!Adam still ok,smbil tido dlm car seat.

11.15a.m
sampai rumah i angkat brg,hubby dukung Adam,
sampai depan pintu grill Adam tb2 stuck 
(time ni cemas gler ok)
brg tadi semua i campak atas simen
i dah ngis2 
Adam kejang,tak bersuara,ngis semua xde,mata ke atas,
urat semua leh nmpak kat area kpla dia,mulut berbuih2.
hubby duk pgil2 dia,smbil bg oksigen,
dah takleh recall balik mcm mn doktor ajar CPR,
bila tgk dia mcm tu i dah bajet dia takde,lgsg xde respon.
i terus tengking husband msuk kereta,
boleh plak dia nak berlari pegi klinik (jauh kot,kul brpa nak smpi)
terus drive laju2 pegi klinik KEDUA.

respon yg i dapat sangat sedih,
nurse2 dia semua LEMBAB!
i duk jerit banyak2 kali cakap kecemasan
dia boleh relax suh i msuk bilik tgu doktor,
most of cstmer dia beranak kecik semua simpati dgn i
sambil diorg pon tlg i ketuk2 n tendang pintu bilik yg berkunci.
bila dah dpt msuk i jerit tya mana doktor,
doktor plak dtg dgn muka yg meluat smbil pndang i tya KENAPA??
emergency kot tlg la faham,pastu lum check apa2 dah  cakap dgn i 
u kena pegi hospital,boleh mcm tu?
i cakap "dokt anak sy ni sesak nafas,i mmg nak pegi hospital
tpi boleh tak now u check dulu,n suggest dkt i somthg yg waras or
u bagi dia oksigen dulu,supaya otw ke GH anak i tak sesak nafas lg!!"
belum sempat oksigen tu hbis dia dah ttp suh i g GH,i terus amik Adam n blah,
tpi sempat tya cashier berapa,katanya FOC.

i ajak hubby g KK,dgn harapan if happen lg
takyah risau sebab naik ambulans,
sampai sana plak tgu doktor sekian jgk,
bila sampai duk tya i knpa,terus consume bg oksigen,
n suggestions dia takyah g GH sbb diorg akn trade i sama
jugak bg oksigen makan ubat.
Seriusly i dah tak fikir apa2 bila tiga2 klinik pon cakap benda 
yg sama.i redha je bawak balik Adam n monitor sendiri.

14-9-2013
Adam dah sihat,apa yang i perasan dia dah pndai merangkak,
fyi before this dia hanya pandai duduk n mengundur.

Hai la Adam kot ya nak pandai merangkak pon takyah la
sampai kene sawan nak.
i dah terfikir klu di nak pandai jln nti,
apa plak lah yg jadi.
xoxoxo

2 comments:

♥ dak pink said...

Seram pulak akak baca sebab reezqy sekarang ni berkahak byk

♥•✿mrs cik@n •✿♥ said...

kak long kena monitor dia,klu nmpk ssh nafas trus g amik nap ya