"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"

Firman-Kehilangan

nufnang

03 February 2012

Baju turun warna

Arghhh,sedih dan pedih rasanya,sebab baju yang baru beli online semalam turun warna.Itu lah akibatnya kalau tak nak ikut gerak hati.Alkisahnya semalam beli baju online,5 pasang semuanya,but tuan empunya kedai dah pesan cuci dulu sebelum guna,walaupon aku dah excited sangat nak pakai.Tapi bila fikirkan nanti kene gatal-gatal badan sebab keadaan kulit yang sensitif ,balik je terus aku rendam.Hati duk berkata "better separate kan baju ni sebab ada macam-macam warna tapi DOGIL gak,so inilah padahnya..After 1 hour tengok baju warna putih bertukar warna merah cair,klu semua merah takpe jugak,boleh kata baju ni memang warna merah,tapi dia bertompok-tompok pulak.Time tu jugak rasa nak jerit kuat-kuat,Mr.Hubby gelak je tengok keletah daku.



Tension punya pasal terus set dalm mind esok sampai je office nak google cara-cara hilangkan lunturan tu,hehe jeng jeng now dah tahu caranya,trimas ya mr.google (mr ker?).Nak tahu caranya jom aku share dengan you all.

Petua Menghilangkan Warna Baju Luntur atau Turun:

Ambil air panas dan campur dengan perahan air asam limau. Letakkan sedikit serbuk pencuci. Rendam baju putih yang terkena warna selama 1 hingga 2 jam. Kemudian cuci dan bilas seperti biasa. Warna yang yang melekat pada baju putih akan hilang. Walaupun tidak sama seperti warna asal, tetapi tompok-tompok warna yang luntur dapat dihilangkan.

Petua ni aku dapat dari tekan sini selamat mencuba!!

No comments: