"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"

nufnang

25 April 2012

Asam Pedas Ikan Jepun Kjee

Hello u all !! Rindu tak??
*wah bajet macam artis plak kan
Since lama dah tak berblog disebabkan mood
yang merudup teruk,
*bukan period jauh sekali preggy ok!
maka rini jom kita try resepi Kjee ni 
alang2 rini pon posa so boleh la berbuka dengan
air tangan sendiri.

*gambar ni aku amik dari blog Kjee,terliur mak jemah tengok

Bahannya:
  • 1 ekor ikan Jepun
  • 5 biji bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia (sila amik pembaris ok)
  • 2 genggam cili kering (direbus dan buang biji)
  • 2 mangkuk air asam jawa
  • daun kesom 
  • bendi

Caranya:
  • kisar cili,bawang dan halia
  • tumiskan hingga garing dan naik bau
  • masukan air asam jawa
  • terus masak atas api yang perlahan
  • masukan ikan dan daun kesom
  • didihkan
  • masuk garam dan sedikit gula
  • last sekali masukan bendi
SELAMAT MENCUBA

3 comments:

Anonymous said...

ok ai pon nak toraiiii

ain.ya.nun. said...

Ikan jepun tu ikan apa?

♥•✿mrs cik@n •✿♥ said...

dak pink:
ikan jepun tu adik beradik ikan merah,rasanya lebih sedap n murah,gabungan rasa ikn merah n tenggiri.